Vitamin D3 – važna kapljica za zdravlje

LJT-VitaminD3-1280x500-small

Vitamin D je liposolubilni (topiv u mastima) vitamin koji je zbog svoje uloge i strukture sličniji hormonu nego vitaminu. Isto tako, za razliku od ostalih vitamina koji organizam ne može sintetizirati, vitamin D se sintetizira prvo u koži pod utjecajem UVB zračenja, a potom se u ostalim tkivima transformira u aktivni oblik. Iako je najpoznatije njegovo djelovanje na lokomotroni sustav, prvenstveno na kosti, vitamin D je iznimno važan za održavanje imuniteta, živčanog, krvožilnog i endokrinog sustava.

Slabljenje imuniteta i učestalija pojava prehlade i drugih virusnih oboljenja tijekom jeseni i zime povezuju se sa smanjenom izloženošću suncu i smanjenom sintezom vitamina D u to doba godine. Vitamin D regulira ekspresiju antimikrobnih peptida u borbi protiv patogenih mikroorganizama koje nakon kontakta s mikroorganizmima pojačano izlučuju epitelne stanice i makrofage te ih uništavaju.

LJT-VitaminD3-1280x500-02

Zabrinjavajuće je kako 50% populacije ima niske i vro niske količine vitamina D u organizmu. Smanjeno izlaganje suncu te korištenje zaštitnih UV faktora glavni su uzrok deficita vitamina D.  veći deficit vitamina D je primijećen kod dojenčadi, djece, pretilih osoba, osoba tamnije puti, starijih osoba, trudnica i dojilja…

LT-VitaminD3_kapiIako je trenutna preporučena dnevna doza vitamina D niža u odnosu na potrebnu, niti ta količina kod većine osoba se ne unosi u organizam jer se vitamin D vrlo teško može unijeti preko hrane. Potrebne količine vitamina D potrebno je stoga unositi preko dodataka prehrani. Svim osobama koje imaju predispoziciju za ozbiljnije deficite vitamina D, stručnjaci preporučuju preventivnu suplementaciju do 2.000 IU na dan. Stručnjaci tvrde kako vitamin D ima slab toksični potencijal, pa je potrebno unositi 50.000 IJ vitamina D na dan tijekom razdoblja od nekoliko mjeseci da bi došlo do intoksikacije.

LifeTime Vitamin D3 otopina je vitamina D3 u ekstra djevičanskom maslinovom ulju organskog porijekla, maksimalne apsorpcije. Ne sadrži dodatne aditive, korigense boja i okusa. U samo jednoj kapi (0,03ml) sadrži 1000 IU (25 µg) vitamina D3. S obzirom na količinu aktivne tvari u pakiranju predstavlja pravi odabir za obiteljsku upotrebu.