SNAŽAN IMUNITET – GARANCIJA ZDRAVLJA

LT-Novosti-Imunitet-1000x500

Ljeto nas napušta i dolazak hladnijih dana često nas uhvati nespremnima. I dok se nismo ni priviknuli na hladna jutra i kratke zimske dane, šmrcanje, kihanje i curenje nosa postaju naša svakodnevnica. Ovi najčešći simptomi prehlade znakovi su pomoći kojima naš imunitet signalizira da mu je potrebna potpora. Ove znakove nikako ne smijemo ignorirati kako se zdravstvena situacija ne bi pogoršala i došlo do ozbiljnijih infekcija. Najbolja potpora imunitetu su esencijalni vitamini i minerali koje je potrebno unositi u dovoljnim količinama.

Današnja prehrana je često nekvalitetna i neredovita sa vrlo niskim udjelom vitamina i minerala. Uz suvremeni način života i veliku izloženost stresu, neadekvatna prehrana jedan je od faktora koji negativno utječu na metabolizam i pravilnu apsorpciju hranjivih tvari te proizvodnju energije.

LT-Novosti-Imunitet-02-1000x500

Iako stručnjaci često koriste izraz „raznovrsna i uravnotežena prehrana“ postavlja se pitanje što to znači i ima li naša prehrana te karakteristike? Nutricionisti savjetuju 5 obroka raznovrsne hrane dnevno, obilje svježeg povrća i voća, par puta tjedno riba, smanjeni unos šećera, bijelog brašna i industrijski prerađene hrane. Nažalost ispitivanja pokazuju kako su pekarnice, fast food-ovi i druga hrana „s nogu“ naša svakodnevnica. Jedva pojedemo tri, a kamoli pet obroka na dan. Voće i povrće koje konzumiramo danima stoji na policama supermarketa, a onda ga još isperemo, dobro iskuhamo tako da i ono malo minerala u njemu nestane!

Nedovoljan unos vitamina i minerala može poremetiti regularne fiziološke procese što za posljedicu, među ostalim, može imati i pad imuniteta te veću podložnost virusnim i bakterijskim infekcijama. Sve više osoba danas prihvaća savjete stručnjaka i odlučuje se na dopunu prehrane vitaminsko mineralnim formulama. Prilikom odabira adekvatne formule vitamina i minerala potrebno je obratiti pozornost kako na ime i ugled proizvođača, tako i na sastav i doze pojedinih nutrijenata.

Najvažniji nutrijenti za jačanje imuniteta su cink, vitamin D, B kompleks i vitamin C.

Vitamin C – kralj vitamina

Postoje snažni dokazi kako vitamin C utječe na pravilno funkcioniranje stanica koje sudjeluju u obrani organizma od virusa i bakterija. Djeluje nespecifično zaštitno na imunološki sustav, pa smanjuje rizik, intenzitet i trajanje infekcija.

LT-Novosti-Imunitet-03-1000x500

Najviše ga ima u voću; agrumima, kiviju, ananasu, šumskom voću, zelenom lisnatom povrću… Nažalost vrlo je podložan oksidaciji i osjetljiv je na svjetlost i temperaturu. U samoj hrani njegova koncentracija varira ovisno o svježini, načinu uzgoja, kvaliteti tla na kojemu biljke rastu te uvjetima transporta. Zbog velike iskorištenosti tla, suvremenih načina obrade i transporta njegov sadržaj u hrani je smanjen pa je unos preko hrane nedostatan.

Vitamin C se povećano troši u stresnim situacijama, kod izloženosti toksinima, duhanskom dimu, ispušnim plinovima i drugim zagađivačima kojima smo svakodnevno okruženi. Nadalje, acetilsalicilna kiselina, kontracepcijske pilule, sulfonamidi, tetraciklini  i neki drugi lijekovi smanjuju apsorpciju vitamina C. Za razliku od vitamina topivih u mastima u organizmu se ne mogu stvarati zalihe vitamina C pa ga je potrebno uzimati svakodnevno kako ne bi došlo do nedostatka.

Vitamin C bi se u dodacima prehrani trebao nalaziti u kombinaciji sa bioflavonoidima, biljnim zaštitnim tvarima koje potenciraju njegovo protuupalno i antialergijsko djelovanje. Osim što djeluju sinergijski, bioflavonoidi se vezuju na receptore prisutne na stanicama imunološkog sustava sprječavajući razorno djelovanje zagađivača, toksina i mikroorganizama na organizam.

LT-VITAMIN_C-700x700

Lifetime Vitamin C sa vremenskim otpuštanjem dodatak je prehrani koji u jednoj kapsuli sadrži 500 mg vitamina C sa vremenskim otpuštanjem. 250 mg otpušta se odmah nakon uzimanja, a preostalih 250 mg nakon 12 sati. Posebna tehnologija izrade omogućuje dostupnost i apsorpciju tijekom 24 sata i sprječava eliminaciju iz organizma. Proizvod je bogat bioflavonoidima, prirodnim zaštitnim tvarima iz šipka i acerole koji se zajedno sa vitaminom C nalaze u prirodi pa djeluju sinergistički pojačavajući međusobno djelovanje.