RESVERATROL – moćni čuvar zdravlja iz vina

Vrijeme je berbe i obrade grožđa. Jedan od najvrjednijih spojeva koji se nalaze u vinu je zasigurno resveratrol. U posljednje vrijeme sve ga se više spominje u kontekstu zdravlja, ljepote, borbe protiv slobodnih radikala… Što je zapravo resveratrol?

Radi se o potpuno prirodnom spoju topljivom u mastima koji se nalazi u mnogim biljkama. Najviše ga ima upravo u grožđu, i to prvenstveno crnom. Nalazi se još u borovnicama, kikirikiju, ali i u korovu, posebno japanskom dvorniku koji je česti izvor resveratrola koji se nalazi u dodacima prehrani.

LT-Proizvodi-Resveratrol-500x500Mnogobrojna istraživanja koja su se provodila potkraj prošlog i početkom ovog stoljeća potvrdila su njegovo antioksidativno, protuupalno, antikancerogeno, antivirusno i anti-aging djelovanje, kao i njegovu ulogu u mršavljenju i sportskoj prehrani. Ispitivanja su pokazala da resveratrol ima pozitivan utjecaj na kardiovaskularni sustav. Sprječava koagulaciju i nastanak krvnih ugrušaka, najčešći uzrok srčanog ili moždanog udara. Resveratrol stimulira nastanak spojeva koji šire krvne žile pa povećava protok krvi i bolju opskrbljenost tkiva hranjivim tvarima. Neutralizira štetne slobodne radikale i dodatno štiti krvne žile i srce.

Zanimljivo je otkriće kako resveratrol značajno produžuje životni vijek nižim organizmima kao što su neki kvasci ili mušice. Drugo istraživanje utvrdilo je da resveratrol ima sličan utjecaj na produljenje života kod ribe kratkog životnog vijeka, Nothobranchius furzeri, te joj poboljšava sposobnost plivanja i kognitivne funkcije.

Za usporedbu, zanimljivo je navesti da čaša crvenog vina (1,5 dl) sadrži oko 0,30-1,07 mg resveratrola dok sirovi kikiriki sadrži oko 0,01-0,26 mg resveratrola u jednoj čaši.

Za sve one koji žele uzimati veće količine resveratrola, a ostati trijezni tu su dodaci prehrani koji sadrže ovaj vrhunski antioksidans. U jednoj kapsuli nalazi se otprilike 200 mg resveratrola, dakle količina u 30-tak butelja vina. Resveratrol se može uzimati, bez nuspojava, do 5000 mg što je potvrdilo i istraživanje na životinjama.